hold øje med bilens
advarselslamper
Hvis lampen lyser gult eller orange, så er det et signal om, at du skal være opmærksom på en eventuel fejl, standse bilens motor, finde ud af hvorfor den lyser, og sørge for at kontakte dit værksted.
Hvis håndbremselampen lyser, skal du tjekke, om du har sluppet håndbremsen. Selvom du har sluppet den og lampen stadig lyser, kan det være, at den enten har sat sig fast, bremsevæske mangler, eller at bremsebelægningen er slidt ned.
Motoren kan være overophedet. Det skyldes måske, at bilen er løbet tør for kølervæske. Stop bilen og undersøg, om der skal påfyldes kølervæske, eventuelt på grund af en utæt køler.
Lyser hvis en eller flere passagerer i bilen ikke har spændt sikkerhedsselen. Lampen slukker, når alle passagerer er fastspændt.
Når oliekande lampen lyser rødt, er olietrykket er for lavt. Stop bilen med det samme, og tilkald vejhjælp så din bil kan blive fragtet til værkstedet.
Når oliekande-symbolet lyser gult, er oliestanden for lav. Stop bilens motor og vent 10 minutter. Kontroller oliestanden, mens bilen står på et plant underlag. Der skal være olie mellem min- og max-mærket på oliepinden. Hvis der mangler olie, så se i instruktionsbogen, hvilken type din bil bruger. Påfyld olie og start motoren i max 5 sekunder. Hvis lampen slukker, kan du køre videre. Hvis lampen forbliver tændt, sluk straks motoren og tilkald assistance.
Hvis Batterisymbolet er tændt indikerer det at der er problemer med strømforsyningen. Det kan skyldes, at generatoren ikke lader batteriet. Kør direkte til værkstedet. Når lampen lyser, kan flere af bilen elektroniske sikkerhedsforanstaltninger være ude af drift.
Bilens elektroniske stabiliseringsprogram er en advarselslampe. Den tænder som regel på våde og glatte veje hvor dækkene ikke har fuldt grab i vejbanen. Kør forsigtigt, undgå enhver form for nødbremsning og tag foden fra gaspedalen, så farten sænkes.
Indikerer en fejl i airbag eller selestrammersystem – forsædepassagerens frontairbag er frakoblet. Det kan ske, hvis der er placeret en barneautostol på passager forsædet. Forhør dig hos din mekaniker, om alt er, som det skal være.
Fortæller at der er noget galt med motoren. Lyser lampen orange, kør da straks bilen på værksted, hvor mekanikeren via bilens computer kan fejlsøge og finde problemet. Lyser symbolet rødt, stop bilen og tilkald autohjælp!
Indikerer at der er noget galt med ABS- og/eller ESP (Elektronisk stabilitetsprogram). I de fleste tilfælde virker bremserne stadig, selvom anti block systemet (ABS) og/eller ESP har en fejl. Du vil derfor kunne køre til HappyCarCph.dk for at få udbedret fejlen.
Bremsebelægningen er slidt ned, og bilens bremseklodser skal udskiftes. Det er muligt at køre i bilen, men ikke ret længe, førend du bør få klodserne skiftet.
Dæktryk har betydning for både sikkerhed og brændstofforbrug. Lyser lampen for lavt dæktryk, bør du køre til en tankstation og fylde luft i dækkene, indtil du opnår det rette dæktryk. Dette måles enten i bar eller psi, og du finder det rette tryk i din bils instruktionsbog. Husk at dækkene skal være nogenlunde kølige, når du fylder luft på.
Lyser denne lampe, skyldes det højst sandsynligt, at din dieselbils partikelfilter er tilstoppet eller på anden måde ude af funktion. Der er dyrt at udskifte helt, så du bør få en mekaniker til at rense filteret for sodpartikler. Dette er obligatorisk for, at din bil kan blive godkendt til syn, da der er grænser for mængden af udstødningsgasser.
Denne lampe ses i dieselbilers instrumentbræt, når du har sat nøglen i tændingen. Du skal vente med at starte bilen til lampen slukker, for så er bilens gløderør varmet tilstrækkeligt op. Der går 5-10 sekunder.
Symbolet lyser når du skal fylde brændstof på bilen. Det varierer hvor meget der er tilbage i tanken, men du bør køre direkte til en tankstation.
Bilens tågelampe bagpå er tændt. Vær sikker på det stemmer overens med vejrforholdene, så du ikke forvirrer andre bilister på vejen da den er meget stærkere end bilens normale baglygter og kan derfor blænde de bagvedkørende.